Ganglion.hu főoldal Ganglion Orvosi Központ hívása

Zöldhályog

A glaucoma (zöldhályog)

Egy progresszív látóideg bántalom, mely kezeletlen esetben a látótér jellegzetes beszűküléséhez, vaksághoz vezethet. Tüneteket csak előrehaladott stádiumban ad. A betegség lényege a ganglion sejtek felgyorsult ütemű pusztulása a kórosan emelkedett intraoculáris nyomás illetve a látóidegfő hypoxiája, ischemiás károsodása kapcsán.

Egészséges szemen a normál nyomás 12-21Hgmm. Ez a termelődés és elvezetés közötti egyensúlynak köszönhető. A primer zöldhályog lehet nyitott vagy zártzugú illetve congenitális (veleszületett). Egyéb betegségekhez társultan, gyógyszer mellékhatásként, beavatkozások kapcsán kialakult zöldhályogot secunder glaucomának nevezzük.

Glaucomás rohamban (acut zárt zugú glaucoma) 50-70 Hgmm-re is megemelkedhet. Ilyenkor az érintett szem és homlokfél súlyos fájdalma, homályos látás, fényforrás körül szivárványkarika látás, esetlegesen hányinger, hányás jelentkezik.

Szűrő vizsgálatunk a súlyos betegség megelőzésére irányul.

A glaucoma gondozásunk célja a funkcionálisan jelentős látásromlás megelőzése, a beteg látásának megőrzése élete végéig, ezáltal életminőség megőrzése.

Foglaljon időpontot! Lépjen velünk kapcsolatba!