Ganglion.hu főoldal Ganglion Orvosi Központ hívása

Műszereink

Réslámpa

Topcon SL-D7

Topcon SL-D7

A réslámpa a szemészeti alapvizsgálat nélkülözhetetlen kelléke. Ezzel történik a szemhéjak, a szem elülső részeinek, a szemlencsének, az üvegtestnek és a retinának (látóhártyának) különböző nagyításokkal történő biomikroszkópos vizsgálata.

A vizsgálat szemenként körülbelül fél percet vesz igénybe, és a szem érintése nélkül történik.

A készülék működése nagy fényerejű, rés alakú, fokális fény és a binokuláris (két szemmel való egyidejű nézésre alkalmas) mikroszkóp kombinációján alapszik, lehetővé téve a nagy pontosságú vizsgálatot.

Rendeléseinken Topcon SL-D7 típusú, fotodokumentációra is alkalmas digitális réslámpát használunk.

Optikai koherencia tomográf (OCT)

Heidelber Spectralis OCT+HRA

OCT
Heidelber Spectralis OCT+HRA

Az optikai koherens tomográfiás (OCT) vizsgálat során fénysugarak pásztázzák végig fájdalommentesen a szemfenéki képleteket. E vizsgálattal lehetőség nyílik a szem ideghártyájának és látóidegfőnek vizsgálatára, megbetegedéseinek kiszűrésére, diagnosztizálására, nyomon követésére, ugyanakkor lehetőséget ad arra is, hogy egy későbbi időpontban (akár évekkel később) végzett mérésnél pontosan gyanarról a területéről történjen a mérés, mint első alkalommal. Ennek különleges jelentősége van az egyes betegségek lefolyásának követésében, mint pl. zöldhályog, időskori makuladegeneráció, makula ödémával járó kórképek, látóhártya örökletes betegségei (retina dystrophiák).

Intézetünkben a klinikai gyakorlatban és klinikai vizsgálatokban is “gold standardnak” számító Heidelberg Spectralis OCT készülék áll rendelkezésre. Ezzel a készülékkel a standard OCT felvételeken kívül lehetőségünk van autofluorescens felvételek és angiográfia (érfestés) elvégzésére is.

Funduskamera

Topcon TRC 50-DX

Topcon TRC 50-DX

Ezzel a műszerrel színes fényképeket készíthetünk a szemfenékről, ezen kívül fluorescein angiográfiára (érfestésre) is alkalmas. Az úgynevezett FLAG vizsgálat során kontrasztanyagot (fluorescein-sárga festék) juttatunk általában a felkar vénába. A festék szemfenéki erekben történő megjelenésével fontos információkat nyerhetünk olyan szembetegségekről mint például a makuladegeneráció, artériás- és vénás keringészavarok, cukorbetegség okozta retinopathia.

A készülékkel digitális fotódokumentáció készíthető a szemfenéken kívül a szem elülső szegmentjéről is, ezáltal követhetők egyes elváltozások (pl. szivárványhártya anyajegyei).

Szemészeti ultrahang

Accutome B-scan Plus

Az ultrahangvizsgálat egy kíméletes, fájdalommentes eljárás, amely segítségével információhoz tudunk jutni a szem belsejének állapotáról akkor is, ha a “belátást” valami (pl. érett szürkehályog, bevérzés) akadályozza. 

Az ultrahang az emberi fül számára érzékelhetetlen hangtartomány. Ha az ultrahang hullámokat egy vizsgálófej segítségével a csukott szemre irányítják, a visszaverődő hullámok feldolgozásával a műszer képes kép, vagy a videó megjelenítésére. 

Látótér vizsgáló készülék

Haag-Streit Octopus 900

Haag-Streit Octopus 900

A látótér vizsgálata kiemelkedő jelentőségű a zöldhályog diagnosztiája és gondozása során, de számos más esetben is fontos lehet: neurológiai, neurooftalmológiai kórképekeben, a macula bizonyos elváltozásaiban, vagy éppen a jogosítvány elbírálása esetén. A rendelőnkben elérhető eszköz a világ egyik vezető látótérvizsgáló berendezése. Alkalmas szűrővizsgálatokra, statikus és kinetikus látótérvizsgálatra, valamint a változás pontos, szoftveres követésére.

Statikus (köszöbperimetria) során a látótér egyes pontjaiban mérjük meg a szem érzékenységét: meghatározzuk, hogy milyen intenzitású a leggyengébb jel, amit az a látótérterület érzékelni tud. Kinetikus látótérvizsgálat során ismert méretű és intenzitású jelet mozgatunk a periféria felől a látótér centruma felé, így meg tudjuk határozni a látótér nagyságát, esetleges beszűkülését.

Kerato-refraktométer és non – kontakt tono-pachiméter

Nidek III
Kerato-refraktométer

A fénytörés mértékének, szaruhártya felület görbületi sugarának, átmérőjének gyors és kényelmes mérésére,  valamint érintésmentes szemnyomás mérésre és szaruhártya vastagság meghatározásra alkalmas készülék.

YAG lézer 

Ellex Ultra Q YAG

Capsulotomia (utóhályog eltávolítás)

Szürkehályog műtétet követően néhány hónappal, évvel a műlencse mögötti lencsetokon hegesedés, utóhályog alakulhat ki. Ez hasonló tünetekkel (szürkébb, homályosabb látás) jár mint a szürkehályog. AZ állapot YAG lézer kezeléssel orvosolható és néhány óra múlva már visszaáll a műtét utáni látásélesség. A beavatkozás során néhány perc alatt, fájdalommentesen csepp érzéstelenítést követően, a szem megnyitása nélkül távolítjuk el a hegesedett lencsetokot.

Az iridotomia egy olyan eljárás, amelyet a zárt, vagy szűken nyitott zugú glaukómában szenvedő betegeknél alkalmazunk. A kezelés során nyílást készítünk a szivárványhártyán (iris), ezzel összeköttetést biztosítva az elülső és hátsó szemcsarnok között a csarnokvíz áramlásához, ezáltal megakadályozva a glaucomás roham kialakulását.

Szemfenéki lézer

Quantel Easyret 577

A szemfenéki lézerkezelés során fókuszált lézerfényt juttatunk a látóhártya meghatározott területeire, mely szabályozott formában gyulladást és hegesedést okoz. A beavatkozás fájdalommentes. A kezeléstől általában nem várható a látás javulása várható, de megállítható illetve megelőzhető a további lásromlás. A kezelést az ideghártya szakadásai, diabeteses retinopathia előrehaladott formáiban, illetve szemfenéki (vénás) keringészavar esetén alkalmazzuk. kapcsán, chorioretinopathia centralis serosa (micropulse subthreshold) illetve szemfenéki vénás keringészavar betegségben kerülhet sor.

A rendelőnkben elérhető sárga szemfenéki lézer új korszakot nyitott a diabeteses retinopathia kezelésében. Hatékonyabbnak és biztonságosabbnak bizonyult, mint a hagyományos zöld lézer. A berendezés alkalmas úgynevezett „subtreshold/micropulzus” kezelésre is, melyet diabéteszes elváltozások, vagy a chorioretinopathia centralis serosa (CRC vagy RCS) krónikus formájában alkalmazunk.

Szelektív lézer trabekuloplasztika (SLT)

Ellex Solo SLT

A zöldhályog/glaukóma kezelésében a szemnyomás csökkentését általában szemcseppel érjük el, de lehetőség van lézerkezelés vagy akár műtét elvégzésére is. A szelektív lézer trabekuloplasztika (SLT) egy újabb, Magyarországon csak néhány intézményben elérhető kezelés, mely során az elfolyási útban
elakadt festékszemcséket tudjuk szelektíven eltávolítani, mely növeli az elfolyási terület átjárhatóságát, így csökkentve a szemnyomást.
A módszer hatékony és ismételhető mivel nem okoz maradandó károsodást a szemben. Az SLT a kezelt betegek kb. 70-80%-nál hatékony és kb. 20-25%-os szemnyomás csökkenés érhető el vele.
Sikeresen alkalmazható mind kezdeti, mind kiegészítő terápiaként a korai és az előrehaladott glaukómás betegek kezelésében is.
Biztonságos, a beteg számára nem megterhelő eljárás, nincs szisztémás mellékhatása és a lokális mellékhatások is enyhék és könnyen visszafordíthatók.
Bár nem minden zöldhályog típusnál alkalmazható, de a betegek nagy részénél jó választás lehet mind szemcsepp mellé, mind önálló kezelésként.
A szemnyomás csökkenés hatékonysága idővel csökkenhet így a rendszeres kontroll továbbra is fontos. Szükség esetén ismételhető is az eljárás.
Egy pár perces fájdalommentes vizsgálattal felmérhető, hogy a beteg alkalmas-e a szelektív lézer
trabekuloplasztikára.

Foglaljon időpontot! Lépjen velünk kapcsolatba!