Ganglion.hu főoldal Ganglion Orvosi Központ hívása

Cukorbetegség

A cukorbetegséghez társuló retinaeltérések

Hazánkban a kereső korú lakosság vezető vaksági oka. Pedig a cukorbetegség miatti vakság megelőzhető lenne. Mivel a szemfenéki eltérések eleinte nem okoznak panaszt, a látást nem rontják, ezért minden cukorbetegnek évente javasolt szemészeti kontrollra menni (pupillatágításban végzett szemfenék vizsgálatra)!

Diabéteszes betegeknél gyakrabban fordulnak elő szemfelszínt érintő gyulladások (árpa, kötőhártyagyulladás). A cukorbetegség hajlamosító tényező primer nyitott zugú zöldhályogra (glaucoma simplex), illetve súlyosabb esetekben érújdonképződések kapcsán másodlagos zöldhályog is kialakulhat.

A hosszú távon emelkedett, vagy a rosszul beállított vércukor szint a szem különböző részeit ellátó kis erek egy részének elzáródásához vagy az érfal szerkezetének változásához vezet.

A szemfenéken jellegzetes eltérések jelzik a kezdődő ideghártya károsodást, jóval az első látási panaszokat megelőzően. Amennyiben a sárgafolt (macula lutea) ereinek fala szivárogni kezd, úgy az emiatt kialakuló ideghártya vizenyő (diabéteszes maculaödéma, DME) a látás romlását, hosszú távon pedig a látósejtek pusztulását, a látás maradandó csökkenését okozzák.

A perifériás retina ereinek az elzáródása oxigénhiányhoz vezet, amit a szervezet új erek kialakításával (neovascularizáció) igyekszik kompenzálni. Sajnos az újdonképzett erek kóros szerkezetűek, faluk könnyen megszakad, a szem belsejébe törő üvegtesti vérzéseket okozva. Egy idő után a kötőszövetesen átalakuló kóros erek zsugorodni kezdenek, a retina leválását okozhatják (proliferatív retinopathia, trakciós retinaleválás).

Szükséges esetén a diabéteszes ideghártya károsodás, illetve a makula vizenyő enyhítésére lézeres kezelést végzünk. Maculaödéma kezelére jelenleg a leghatékonyabb módszer a szem belsejébe adott injekciós kezelést (ún. anti-VEGF kezelés), ami a vizenyő csökkenését, illetve a látóélesség javulását eredményezi.

Foglaljon időpontot! Lépjen velünk kapcsolatba!